Monday, May 27, 2013

Kanser dan Support Group

Kalau hari tu saya sedih, Alhamdulillah hari ini saya lebih tenang. Semalam, selepas solat hajat saya mengaji. Dan saya rasa seolah olah Allah sedang berbicara dengan saya melalui kalamNya. Tenang dan tenteram jiwa ini. Alhamdulillah. Allahu Akbar. Maha SuciMu ya Allah. Ya Allah jangan kau tarik nikmat ini yaAllah.

Masa mula mula saya sakit Allah takdirkan dua insan ini datang pada saya. Alhamdulillah mereka banyak membantu saya dalam melawan  kanser.  Alhamdulillah, Allah hantar dua insan ini tepat pada masanya. Di kala saya teraba mencari kekuatan dalam kegelapan. Alhamdulillah akhirnya saya hadapi ABVD dengan selamat. Terima kasih Uncle Jamaludin (ayah kakak angkat saya di sekolah) dan Wahida dari UPM (silent reader bolg suami). Uncle Jamaludin bekas pesakit Non Hodgkin Lymphoma dan Wahida Hodgkin Lymphoma.


Mereka kongsikan pengalaman mereka. Mereka tiupkan semangat untuk saya. Alhamdulillah saya dapat hadapi dengan tenang sepanajng tempoh ABVD.


Dan kini, bila saya rasa takut untuk hadapi transplan Allah takdirkan perkenalan dengan Kak Zaleha melalui Kak Zarina. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Banyak perkongsian daripada Kak Zaleha yang pernah menjalani transplan. 

Sungguh, saya telah serahkan semuanya pada Allah. Saya serahkan semuanya pada Doktor. Saya hanya berdoa dan bertawakkal agar semua dipermudahkan. Tapi, bila ada yang bertanya dan seolah meragui keputusan ini, saya lemah kembali. Kadang kala air mata ini tak dapat saya tahan. 

Saya rasa sepanjang saya sakit ini 'support' orang sekeliling yang mengalami amat amat membantu saya menaikkan semangat saya. Walaupun dikatakan kanser saya kategori yang kurang famous. Namun, ia tetap kanser dan sudah di tahap 4. Saya juga perlu melawan dan tidak boleh mengabaikannya. Maka, saya cari sokongan yang lain. Alhamdulillah, tiga insan ini saya anggap sebagai cancer support gruop saya walaupun mereka sendiri tidak mengenali satu sama lain. 

Keluarga sahabat adalah moral support saya untuk saya lawan kanser ini. Mereka kekuatan saya untuk hidup sihat. Maka saya harapkan doa anda semua untuk saya kuat.

No comments:

Post a Comment

Disqus for Love Insyirah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...